Elektronika

Univerzalna uporaba USB ključev

USB ključi uporabljajo hitri vmesnik za prenos podatkov

Danes imamo na voljo veliko različnih računalniških naprav, ki nam olajšajo prenos podatkov. Le malokatera pa je tako popularna, kot so USB ključi, saj delujejo skoraj v vsakem računalniku. Na njih lahko shranimo vse od 4 GB pa do 1 TB in več podatkov, kar je izredno impresivno. Večina izmed njih uporablja hitri USB 3.0 vmesnik. Tako lahko hitro prenesemo in posnamemo tudi zelo velike količine podatkov na in z ključa. So pa tudi idealni spominski medij za izdelovanje varnostnih kopij operacijskega sistema, podatkov na pametnih telefonih ipd.

Moderni USB ključi uporabljajo hitri vmesnik za prenos podatkov

Večina novih USB ključev ima vgrajen vmesnik USB 3.0, 3.1 ali 3.2. S tem je omogočeno, da se podatki na in z ključa pretakajo z zelo veliko hitrostjo. Tako lahko tudi večje avdio in video datoteke brez težav hitro presnamemo na prenosnik, stacionaren računalnik, strežnik ipd. Res pa je, da so nekateri modeli ključev še vedno opremljeni z USB 2.0 vmesnikom.

USB ključi
USB ključe lahko uporabimo tudi kot poslovno darilo

Temu je večinoma tako, saj so namenjeni za dolgotrajno shranjevanje podatkov, ne pa za vsakodnevno prenašanje velikih količin podatkov. Nekateri starejši računalniki imajo vgrajen USB 2.0 vmesnik, kar pomeni, da še vedno lahko novejše ključe na njih uporabljamo, bomo pa omejeni s hitrostjo delovanja.

Ključi USB so združljivi z mnogimi operacijskimi sistemi

Velika prednost spominskih medijev, kot so USB ključi, je delovanje v raznovrstnih virtualnih okoljih. S tem je mišljeno to, da jih lahko uporabimo v Windows, iOS, Android, Linux in drugih okoljih. Pri tem ne potrebujemo nobenih dodatnih gonilnikov, programov in orodij.

Vse, kar moramo storiti, je da jih vstavimo v prosto USB režo na ohišju računalnika ali USB razdelilniku, nakar jih bo operacijski sistem samodejno zaznal in pripravil na uporabo. Tako bomo z nekaj kliki lahko brskali po njihovi vsebini ali na njih kaj posneli.

Ustvarimo varnostno kopijo na USB ključu

Nizka nakupa cena, vzdržljivost in visoka kapaciteta shranjevanja so tri najbolj zaželene lastnosti vsakega spominskega medija, ki ga nameravamo uporabiti za shranjevanje varnostnih kopij. Vse te lastnosti imajo USB ključi, poleg tega so zelo kompaktne velikosti, kar je dodaten plus. Shranimo jih lahko skoraj kamorkoli in jih po potrebi uporabimo. Na USB ključ lahko posnamemo varnostno kopijo operacijskega sistema, zbirko glasbe v MP3 formatu, filme, družinske posnetke ipd. 

Nekateri USB ključi imajo vgrajenih več vmesnikov. Tako je možno, da so opremljeni poleg USB-A tudi z USB-C, Mikro USB in drugimi izhodi. Te so namenjeni uporabi s pametnimi telefoni. Uporabimo jih tako, da v polnilni vhod našega pametnega telefona vstavimo ključ, ter tako dobimo možnost kopiranja in snemanja podatkov iz in na naš telefon.