Nasveti, Posel

SEO

Vsakih nekaj let strokovnjaki opravijo raziskavo o tem kateri so tisti najpomembnejši faktorji, da bo seo optimizacija uspešna. Vas zanima?
Gre za faktorje, ki vplivajo na dobro pozicioniranje nekega spletišča oziroma spletne strani v iskalniku. Raziskava navadno poteka tako, da o tem povprašajo več kot 100 poznavalcev, ki se z optimizacijo spletnih strani ukvarjajo dnevno in imajo vso stvar v malem prstu. Torej, v tem primeru ne gre za Google in dejstva, ki jih zabeleži ampak zgolj za mnenja strokovnjakov iz SEO področja. Dejstvo je, da bi bili rezultati Googla veliko bolj natančni, a žal do teh podatkov vsak pač ne more priti.
Ob prebiranju rezultatov prejšnjih let, smo potegnili neko paralelo in posplošili rezultate na način, ki bi vam kot bralcu najbolj jasen ter zanimiv.

Rezultat iskanja slik za seo optimizacija

Še vedno pa so ti rezultati resnični, da ne bo pomote ;). Največjo pomembnost ima sama domena in njena avtoriteta – ta predstavlja kar 20% pomembnosti. Njej sledijo povratne povezave ter njihovo število, ključne besede na sami spletni strani. Poleg osnovne uporabe ključnih besed v vsebini in URL naslovu, pa tukaj štejejo tudi ostali kriteriji, kot na primer to koliko Google uporablja semantične analize vsebine. Skratka, prva mesta glede pomembnosti pri sami optimizaciji spletnih strani, zavzema vse kar je povezano z vsebino vaše spletne strani. Malo manj kot 10% je po pomembnosti prejela vsebina sama po sebi, kar zajema dolžino vsebine spletne strani, koliko je ta prijazna uporabnikom ter njena unikatnost. Ostali kriteriji, kot so dolžina imena domene, podatki iz socialnih omrežij (delitve na Facebooku, Google+) in podobno. Če potegnemo nek zaključek, nam ta raziskava pove, da se kompleksnost vsako leto veča. Ker je več faktorjev postajajo ti bolj pomembni in ne zgolj eden. Veliko pomembnost imajo še vedno zunanje povezave, katere pa že tudi počasi upadajo.
To, da je optimizacija spletnih strani kompleksen pojem, je splošno znano. Samo izvajanje le te je kompleksno, zaradi česar to ne sme postati domena laika na tem področju. Kot vidite je pomembno, da stvari opravi poznavalec, glede na to, da se določeni faktorji vseskozi spreminjajo.