Avtomoto

Pomemben avto del za prenos moči iz motorja na pogonska kolesa

Sklopka za avto

Velik del voznikov ignorira težave v svojem avtomobilu, ko se prvič pojavijo. Različne raziskave so pokazale, da se s tem povzroči veliko večja škoda, kot če bi takoj odpeljali avto k mehaniku ali zamenjali okvarjen avto del sami. S tem se tudi poveča možnost nesreč in drugih nezaželenih posledic. Hitra odprava napake je vedno pomembna. To lahko še posebej opazimo pri sklopki, saj skrbi za prenos moči v našem vozilu. Sčasoma se izrabi, zato se pri vožnji prikažejo simptomi, ki so lahko dokaj moteči.

Sklopka je eden izmed ključnih mehaničnih delov v našem vozilu

Vsak avtomobil z ročnim menjalnikom uporablja sklopko, ki povezuje dve ključni gredi. Obe gredi povezujeta motor in kolesa, kar omogoča prenos moči na podlago po kateri vozimo. Če se sklopka za avto izrabi ali drugače poškoduje, bo naš avtomobil izgubljal moč pri prestavljanju in tudi vožnji.

Avto sklopka
Sklopka naj zdržala med 150.000 in 200.000 kilometri

Omenjen avto del je tudi pomemben takrat, ko naše vozilo stoji na mestu. To pa zato, ker je del mehaničnih komponent, ki se neprestano premikajo, ko deluje motor. Ko pa želimo speljati, pa preko menjalnika prenese pogonsko silo na kolesa.

Pri menjavi prestav za trenutek ločimo povezavo med kolesi in motorjem

Vsak avtomobil potrebuje sistem za menjavo prestav med delovanjem motorja. To pa je možno storiti samo tako, če se začasno lahko loči povezava med motorjem in pogonskimi kolesi. Tukaj pa pride v veljavo sklopka, ki omogoča, da s pritiskom na njeno pedalo storimo ravno to. Njena glavna dela sta tlačna plošča sklopke in vztrajnik. Če z nogo ne pritiskamo na pedalo sklopke, tlačna plošča pritiska na vztrajnik, kar povzroči, da se skupaj vrtita in prenašata pogonsko silo na pogonsko gred, ta pa obrača kolesa.

Kako deluje sklopka za avto

To je tudi razlog, da če se sklopka obrabi, se lahko prikažejo različni simptomi. V vsakem primeru moramo opraviti zamenjavo, saj se lahko omenjen avto del okvari do te mere, da naš avtomobil postane nevozen.

Simptomi obrabljene sklopke

Potrebno se je zavedati, da je v našem avtomobilu ogromno različnih mehaničnih delov. Te se sčasoma obrabijo, saj so izpostavljeni velikim pritiskom med vožnjo. To pa tudi velja za sklopko, saj med uporabo menjalnika, speljevanju in vožnji počasi obrabljamo njene komponente. Je pa tudi res, da je to izredno trpežen avto del, ki brez težav zdrži do 100.000 in več prevoženih kilometrov preden ga je potrebno zamenjati. Najbolj običajni simptomi obrabljene sklopke pa so:

  • Smrdeč vonj po gorenju
  • Obrati motorja se ne prenesejo v pogonsko silo, ampak se izgubljajo v nič
  • Težavno menjanje prestav, ki ga povzroči pomankanje hidravličnega olja
  • Upor pedala za sklopko je nizek

Pri izbiri sklopke za naš avtomobil bomo imeli na vrsto številne proizvajalce. Pomembno je, da kupujemo avto dele pri trgovcu s kakovostnimi originalnimi ali poprodajnimi deli za naše vozilo. To je priporočljivo zato, ker bomo tako zagotovili dolgotrajno delovanje našega avtomobila.