Elektronika

Napolnimo svojo prenosno napravo kadarkoli

Power bank nam omogoča polnjene našega mobilnega telefona

Razvoj informacijske tehnologije nam je omogočil uporabo različnih mobilnih naprav. Pametni telefoni, tablice, bluetooth zvočniki ipd., vsebujejo svoj lastni akumulator. Ta se po nekaj urni uporabi izprazni in nas pusti v zagati, če nimamo dostopa do električnega omrežja. Omenjeno težavo nam lahko reši power bank, ki omogoča polnjenje raznovrstnih prenosnih naprav. Lahko ga kupimo v različnih konfiguracijah, ki nam podajo možnost polnjenja več naprav hkrati in druge uporabne funkcije. Pomembna pa je tudi kapaciteta samega akumulatorja, saj določa njegovo življenjsko dobo, ko smo na terenu.

Power banki so na voljo v različnih velikostih in kapacitetah

Današnji prenosni polnilni akumulatorji oziroma power banki so na voljo v številnih velikostih. Ni nujno, vendar pogosto sama velikost določa kapaciteto vgrajenega akumulatorja. Manjši modeli so mišljeni za polnjenje MP3 predvajalnikov, prenosnih tranzistorjev, bluetooth zvočnikov ipd. Večji modeli pa so namenjeni polnjenju tablic, pametnih telefonov in drugih pametnih ter prenosnih naprav z višjo porabo električne energije.

Power bank in polnjenje dveh telefonov
Power bank zunanja baterija za polnjenje telefonov

Priporočeno je, da če potrebujemo power bank za uporabo na terenu, kjer več dni ne bomo imeli dostopa do električnega omrežja, da kupimo model z višjo kapaciteto. Če vzamemo primer, da imamo 2 telefona z 5000 mAh oziroma miliamperskim akumulatorjem, da s seboj vzamemo power bank z 40.000 mAh moči oziroma kapacitete. Lahko pa tudi vzamemo 2, ki imata 20.000 mAh kapaciteto vgrajenega akumulatorja. Tako bomo zagotovili, da bomo lahko večkrat napolnili naš mobilni telefon, ko bomo odrezani od civilizacije.

Vhodi power banka določajo njegovo uporabnost

Vsak power bank ima vsaj 1 vhod za polnjenje svojega akumulatorja, kot tudi izhod, ki polni druge naprave, kot so pametni telefoni, bluetooth računalniške miške in tipkovnice ipd. To je tudi razlog, da je močno priporočeno, da se vnaprej pozanimamo o vhodih in izhodih, ki jih vsebuje. Kapaciteta je tudi zelo pomembna, vendar izhodi določajo praktičnost same naprave.

Xiaomi Mi 18W Fast Charge PowerBank 3 10000mAh PLM13ZM

Če ima več izhodov za različne naprave, kot sta Micro-USB in USB-C, to pomeni, da lahko polnimo več različnih telefonov ali drugih naprav hkrati. To je izredno uporabno, če se na potovanje odpravimo z več prijatelji ali člani družine, saj lahko vsi skupaj ohranimo svoj mobilne telefone in druge pametne naprave v delujočem stanju.

Različne vrste power bankov

Poznamo dve glavni vrsti power bankov, ki se razlikujeta po načinu polnjenja. Obe vrsti sta uporabni za številne primere, ko moramo na terenu ponovno usposobiti naše prenosne naprave. Te vrsti pa sta:

Univerzalni oziroma navadni power bank

To je najbolj razširjena vrsta power banka, ki ga lahko kupimo v mnogih trgovinah s tehnologijo. Napolnimo ga preko USB kabla z vhodom USB-C ali Mikro-USB. Pri tem se moramo zavedat, da USB-C deluje oziroma polni veliko hitreje, kot druge tehnologije.

Solarni power bank

Velika prednost solarnega power banka je ta, da ga lahko polnimo, če ga izpostavimo naravni svetlobi. To je izredno priročno, če nameravamo odpotovati za dalj časa v naravo ali drugam, kjer nimamo možnosti dostopati do električnega omrežja.

Pri izbiri svojega power banka je priporočljivo, da kupimo vsaj 2x do 3x močnejšega od glavne naprave, ki jo bomo z njem polnili. Če pa nameravamo oskrbovati več različnih naprav, pa lahko kupimo tudi 2, ali pa izberemo model, ki ima zelo visoko kapaciteto vgrajenega akumulatorja.